V první řadě bude samozřejmě nutné, abyste si opatřil příslušné živnostenské oprávnění. Za tímto účelem Vám doporučuji navštívit místně příslušný živnostenský úřad a konzultovat s ním, jaký obor živnostenské činnosti (popř. jaké obory) by se na Váš podnikatelský záměr vztahoval (v tomto ohledu bude vše záviset na rozsahu činnosti, kterou hodláte vykonávat).
Co se týče manipulace s potravinami, jejich balení, nabízení, prodeje apod. , jedná se o oblast, která je upravena značným množstvím právních předpisů.
V oblasti českého právního řádu by Vás měl v první řadě zajímat zákon o potravinách a tabákových výrobcích, a to primárně jeho § 3, který zakotvuje základní povinnosti každého, kdo s potravinami pracuje.
Na tomto úseku existuje dále celá řada prováděcích právních předpisů, z nichž některé se budou na Vámi zamýšlenou činnost vztahovat. Jedná se například o:
- vyhlášku o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy
- vyhlášku o doplňcích stravy a složení potravin
- vyhlášku o některých způsobech označování potravin
- vyhlášku o odběru, přípravě a metodách zkoušení kontrolních vzorků potravin a tabákových výrobků
- vyhlášku o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny
- vyhlášku o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici
Oblast potravinářství je dále upravena několika desítkami evropských předpisů (směrnice a přímo vykonatelná nařízení).
Vzhledem k tomu, že potraviny hodláte prodávat na internetu, měla by Vás dále zajímat právní úprava spotřebitelských vztahů, zakotvená především v zákoně o ochraně spotřebitele a v občanském zákoníku. V tomto ohledu Vám doporučuji konzultovat povinnosti, které Vám na úseku ochrany spotřebitele vzniknou, s místně příslušným pracovištěm České obchodní inspekce:
https://www.coi.cz/
Nakládání s potravinami je dle § 19/1 zákona o ochraně veřejného zdraví epidemiologicky závažnou činností. Z tohoto důvodu se na Vás budou vztahovat povinnosti dle § 19 a násl. tohoto zákona (například povinnost opatřit si zdravotní průkaz). Hygienické požadavky na Vaší činnost Vám doporučuji konzultovat s místně příslušným pracovištěm krajské hygienické stanice:
https://www.statnisprava.cz/rstsp/ciselniky.nsf/i/d0036
Nejdůležitějším státním orgánem je v oblasti potravinářství Státní zemědělská a potravinářská inspekce, se kterou můžete konzultovat všechny aspekty samotné produkce potravin, jejich označování, balení apod. :
https://www.szpi.gov.cz/
Užitečné vstupní informace naleznete v této souvislosti například zde:
https://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?prn=1& baf=0& nid=& doctype=ART& docid=1020280& chnum=4& inqResults=11357
Komentáře vytvořeny pomocí CComment